Тернополяни цього літа, попри економічні труднощі, не відмовляють собі у задоволенні відпочивати за кордоном. Популярними і найулюбленішими турами є Туреччина, Болгарія і Єгипет, дехто обирає Чорногорію і Хорватію. Не зраджують тернопільські туристи і вітчизняним напрямкам літнього відпочинку в Криму та на Херсонщині, зокрема в Залізному порті.

У турагенціях зазначають, що відпочинок у ближньому зарубіжжі дещо подорожчав – на 10-20%. Однак це не зупиняє тернопільських туристів.

– Ціна на відпочинок у Туреччині зросла, проте не суттєво. Скажімо, за двох осіб, за сім ночей, куди вже все включено, треба викласти 1000 доларів. Натомість у Болгарії двомісний номер обійдеться у 39 євро. При цьому, якщо є двоє дітей до 12 років, – вони відпочиватимуть безкоштовно, – розповідає директор турагенції «Калімера Тур» Наталія Стасій.

Щоб відновити сили в Україні, наприклад в Залізному порті, за проживання потрібно заплатити 65-70 грн за добу, а в Криму – від 105 грн. Якщо у ціну відпочинку ще включити триразове харчування, то слід у липні-серпні розраховувати на 150-230 грн за добу.

– Наразі збільшується кількість охочих поїхати відпочивати, – каже пані Наталія. – Більшість розпитує про тури по Україні, а їдуть – за кордон. Адже, якщо порівнювати ціни, то цього літа відпочивати у Болгарії дешевше, аніж у Криму.

Але серед тернополян є й такі, хто остаточно не відмовився від вітчизняних курортів. Утім, насьогодні через несприятливі погодні умови попит трохи зменшився. Туроператори сподіваються, що незабаром погода зміниться і гарячий сезон морів в Україні врешті розпочнеться.

– Частіше тернополяни їдуть відпочивати у Залізний порт, де помірна ціна і нормальна якість обслуговування. У середньому проживання за добу коштує 130 грн. У номері є туалет, душ. Помешкання знаходиться недалеко від моря, – пояснює менеджер турфірми «Аура плюс» Марія.

Цьогоріч відпочинок у Туреччині і Єгипті подорожчав близько на 10-20%. Але зростання цін турів не призвело до зменшення числа бажаючих податись влітку за кордон.

– У Єгипті, в липні, вартість відпочинку двом особам за 9 ночей обійдеться у середньому в 1300 доларів. Мова йде про п’ятизірковий готель, – зауважує менеджер турфірми «Аура плюс» Юлія. – Якщо ж зупинити свій вибір на Туреччині, то проведення відпустки у  п’ятизірковому готелі коштуватиме 2000 доларів. Загалом цього літа у нас збільшилась кількість туристів, аніж за останніх два роки. Звертаються як постійні клієнти, так і нові. Й не дивно, що люди їдуть за кордон, оскільки там чудовий клімат для відпочинку і відповідний сервіс.

Натомість у турфірмі “Сімбіз” кажуть, що кількість  відпочиваючих серед тернополян помітно зменшилась. Якщо ж все таки їдуть відпочивати, то обирають закордонні тури, тоді як українські моря – поза увагою.

– В Україні економваріант у липні коштує за добу в середньому 70 грн, без зручностей і харчування. Ціна відпочинку з комфортними умовами становить від 100 грн, а з харчуванням – понад 200 грн. Що ж стосується курортів за кордоном, то серед тернополян попитом здебільшого користуються Туреччина і Болгарія, – запевняє директор турфірми Наталія Кушнір. – Скажімо, вартість відпочинку середнього класу в Болгарії на двох осіб, на 10 ночей, обійдеться близько у 700 євро.

Їдуть тернополяни відпочивати також в Хорватію, Чорногорію і навіть в Емірати, каже директор турагенції “Феєрія мандрів” Наталія Кутень.

– Тур у Чорногорію на одну особу на 10 днів коштує близько 289 євро, якщо добиратись літаком – 450 євро. Це ціна за відпочинок у віллах, оскільки проживання в готелях буде дорожчим, – каже пані Кутень.

Натомість за “канікули” в  Хорватії треба викласти зі свого гаманця 500 євро – за 10 днів у тризірковому готелі. Кому ж бюджет не дозволяє розщедритись на повноцінний літній відпочинок, чудовий варіант – тур вихідного дня по Європі. Його вартість – від 65 до 120 євро. Протягом чотири-шість днів туристи мають змогу побачити найвидатніші місця однієї-трьох країн. У ціну включено проїзд, проживання і екскурсії. Правда, треба буде ще доплатити 35 євро за візу. Словом, недорого відпочити за короткий період часу.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

Від admin