У Тернополі протягом 24-26 червня 2011 року діяла окрема держава Студреспубліка, почесними громадянами якої стали студенти тернопільських вузів.

Студреспубліка розташувалась у Тернополі, в гідропарку “Топільче”,  на Козацькому острові.

Як повідомили організатори, спершу у вишах проходять відбіркові тури і кожен з них формує команду, яка репрезентує на цьому проекті свій вищий навчальний заклад. Під час Студреспубліки команди імплементуються у політичні партії, однак вони не повинні бути аналогами діючих. Протягом доби студенти реєструють їх як суб’єктів внутрішнього політичного процесу. Команди, у складі 10 осіб, висувають свою програму і кандидата у мери, а це ще один учасник.

Щоб потрапити у Студреспубліку, потрібно було на “митниці” придбати візу. Ліниві обмінявали гривні на внутрішню валюту, а кмітливіші мали можливість заробляти їх власною фантазією. Окрім того, “держава”, а точніше управління економіки, надавало кредити. У центрі Студреспібліки знаходився інформаційний майданчик. ЗМІ були як провладними, так опозиційними і “жовтими”. Щодня завдяки внутрішній газеті “громадяни” дізнавалися про новини студентської країни.

Для того, щоб стати громадянином “країни”, слід було зареєструватись, при цьому потрібно пред’явити залікову кнжку чи студентський квиток.

Наостанок у неділю, 26 червня, обрали магістрат. Його склад – 10 осіб і один мер.

Сам фінал міжнародного проекту відбуватиметься до Дня Незалежності, на узбережжі Криму, 20-24 серпня. Там зберуться переможці регіональних етапів для обрання Студентського президента та депутатів Студентського парламенту України. Найактивніші молоді люди матимуть нагоду поспілкуватися, поділитись думками та ідеями з українськими політиками.

Від admin