Розслідування кримінальної справи проти очільника фірми “Будівельник” Зіновія Щепановського завершили. Йому пред’явлено обвинувачення за кількома статтями ККУ, в тому числі за ст. 191 ч.5 “Розкрадання коштів в особливо великих розмірах”.

Відтак, забудовника 14 червня запросили у прокуратуру для визначення міри запобіжного заходу. Наразі Щепановський перебуває під підпискою про невиїзд. Є ймовірність, що забудовника візьмуть під варту, однак пайовики від такого рішення не у захваті.

– Станом на 14 червня завершилось розслідування кримінальної справи, яка знаходиться у мене на затвердженні обвинувального висновку. Кримінальна справа розслідувалась з 18 грудня. Обвинувачений Щепановський і головний бухгалтер – Мартинюк, –  як повідомив під час виступу перед пайовиками міський прокурор Сергій Банах.

Черговий мітинг інвесторів “Будівельника” пройшов під будівлею “білого дому” у вівторок, 14 червня. У черговий раз забудовник “нагодував” людей обіцянками. Він попросив пробачення у пайовиків і навіть хрестився, що поверне всі кошти і завершить спорудження розпочатих будинків.

– Дайте мені час до 23 червня і я поверну гроші. Десять днів – це не так багато. Я продам свій бізнес на півдні і протягом липня-серпня поверну всі гроші, – запевнив Зіновій Щепановський.

Втім, у натовпі пайовиків чулись гучне обурення, образливі слова і вигуки “Ганьба!”, “Не бреши!”, “Де ти візьмеш ті гроші?”. Люди були цілком агресивно налаштовані проти підприємця. Скажімо, одна із жінок намагалася стусанами дістатися до забудовника, у чому їй завадили правоохоронці. Натомість Щепановський заспокоював жінку, а його рухи і жести видавали нервове хвилювання.

Під час зустрічі  пайовиками до людей  вийшли заступник голови обладміністрації Микола Головач, міський голова Сергій Надал, начальник обласної міліції Федір Бортняк і міський прокурор Сергій Банах.

Зокрема, Микола Головач підтвердив, що ситуація корпорації “Укрбудінвест”, засновниками якої є 10 юридичних осіб і яку очолює Зіновій Щепановський, є надзвичайно критичною.

– Насьогодні заборгованість по заробітній платі одного з найбільших підрозділів ПП “Будівельник” становить 858 тис. грн, заборгованість по штрафних санкціях по приписах Держінспекції архбудконтролю, підтверджені судом, – 850 тис. грн. Загальна заборгованість перед інвесторами, які підтвердили свої майнові зобов’язання у судовому порядку, – 5 млн. грн, – зазначив чиновник.

Серед 26 об’єктів, де ведеться будівництво, на 8 з них є дозволи, видані Держінспекцією архбудконтролю. Тобто, якщо доопрацювати проектну документацію, вирішити питання щодо благоустрою, 8 будинків можна здати, сказав пан Головач.

– В іншому випадку – є пропозиція створити кооперативи для вирішення питання стосовно землі і майнових прав. Так, будинки, стадія завершення яких становить від 50-70%, добудовувати шляхом силами споживчих кооперативів. Проте є ряд будинків з нульовою готовністю. У такому разі потрібно створити комісію з представників міської ради і облдержадмініцістрацію, яка би проводила щотижневий моніторинг цих земельних ділянок, – запропонував чиновник.

Натомість Сергій Надал зауважив, що з міської ради направили листи Зіновію Щепановському, щоб той надав перелік дольовиків по кожному будинку і люди знали, хто до якого будинку належить. Окрім того, місцева влада готова звільнити інвесторів від сплати держмита по судах.

– По недобудованих об’єктах, де нульовий цикл, область має шанс отримати від держави близько 12 млн. грн. на будівництво житла. Є пропозиція вкласти ці гроші у ці будинки, – додав мер.

Однак обіцянки Зіновія Щепановського, що забудовник все-таки владнає справу на їх користь, не вселяють великих надій пайовикам.

– Три роки тому я проплатив всі 100% за двокімнатну квартиру, що в с. Байківці, – а це близько 360 тис. грн. Будинок готовий більше, ніж на 80%. Будівля ще не здана. У мене є лише договір, також визнані майнові права, – бідкається  пайовик Микола Городиський. – У нове житло вклав всі гроші, які заробив протягом останніх років. Зараз з сім’єю мешкаємо в гуртожитку. Сумніваюся, що Щепановський поверне кошти. Втім, мені потрібна квартира, а не гроші. Тим більше в разі їх поверненян, я втрачу половину тих, що вклав на той час у житло. Хай дасть згоду на передачу землі і об’єкта, а ми вже власними силами зробимо все необхідне.

Не вірить словам забудовника і міський прокурор Сергій Банах. Мовляв, під час розгляду кримінальної справи він не відав інформацією про майно Щепановського на півдні України. Тож невідомо, який саме бізнес продав забудовник в Криму іноземцям, про що він повідомив пайовикам 14 червня.

З іншого боку, якщо Зіновія Щепановського заарештують, відповідно на його майно накладуть арешт і виставлять на продаж. Не факт, що отримані від цього кошти отримають інвестори, адже першими у черзі – кредитні установи, перед якими забудовник має фінансові зобов’язання. Тому ситуація з пайовиками “Будівельника” надалі залишається невизначеною.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

Від admin