Відтепер, якщо дитині не робили щеплення, батькам не мають права відмовдяти влаштувати її в садочок. Про це йдеться у листі Міносвіти від 25-го травня 2011-го року 1/9-389 “Про дотримання порядку прийому дитини до дошкільного навчального закладу”. Саме там прописані нюанси прийому малечі у дошкільний заклад, якій своєчасно не зробили щеплення.

“Згідно ст. 36 «Про дошкільну освіту», батьки мають право вибирати дошкільний навчальний заклад. У відповідності п. 6 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів  України від 12.03.2003 р. №305, прийом дітей в дошкільний учбовий заклад здійснюється керівником протягом календарного року на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють, медичної картки про стан здоров’я дитини, довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення, свідоцтва про народження. Для прийому дітей до дошкільного навчального закладу (групи) компенсуючого типу додатково подається висновок психолого-медико-педагогічної консультації, територіального лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру, направлення  місцевого органу управління освітою”, – йдеться у листі.

Влаштування дітей у садочки, батьки котрих відмовились від щеплень вирішує лікарсько-консультативна комісії. А відмова керівника  дошкільного навчального закладу  у прийнятті дитини до закладу без  відповідних профілактичних щеплень суперечать діючому законодавству України, зазначається у документі.

“За наявності відповідних медичних довідок встановленого зразка із висновком лікаря, у якому зазначено, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, керівник  закладу зобов’язаний прийняти дитину до закладу”, – як прописано у листі.

Як будуть приймати у тернопільські дитсадки дошкільнят без щеплень, поцікавились у головного освітянина міста Ольги Похиляк.

“Будемо виконувати лист Міністерства освіти”, – запевнила пані  Похиляк.

Окрім того, у міському управлінні освіти та науки додали: якщо дільничий лікар підтвердить, що дитина може відвідувати дошкільний заклад, усю відповідальність стосовно щеплення малечі, і чому такі процедури не були проведені вчасно, перекладається саме на нього. Мовляв, це вже компетенція сфери охорони здоров’я.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

Від admin