Помешкання за доступними цінами, вартість якого становитиме у середньому 240 тис. грн., планують звести у Тернополі. Загалом має бути п’ять одноповерхових будинків, кожний з яких розрахований на чотири  сім’ї. Відтак, житло для 20 сімей збудують на колишніх кагатних полях цукрового заводу, в межах котеджного містечка “Цукровар”. Площа одного помешкання – 60-70 кв.м.

Проект “Будівництво житла за доступними цінами” розпочали міська влада спільно з ТОВ “Добробуд”. Його презентація відбулася у п’ятницю, 10 червня.

– Вартість одного м/кв такого житла у котеджному містечку cтановитиме 3900-3950 грн. Можливо, це й не дуже дешево, однак треба врахувати той фактор, що будівля буде знаходитись за межами міста. Перш, ніж розпочати цей проект, ми вивчали закордонний досвід, – розповідає директор фірми Василь Кікінеджі. – Біля будинку будуть зелені і відпочинкові зони, дитячі майданчики, а перед кожним помешканням – 2-3 сотки землі.

Перше помешкання для одної сім’ї, як зауважив пан Кікінеджі, планують завершити до Дня Незалежності, як пілотний варіант. Здешевлення вартості житла забудівник мають намір досягнути за рахунок використання енергозберігаючих технологій.

–  Зводити котеджне містечко шляхом максимального збереження енерговитрат при їхній експлуатації. При цьому тепловтрати будинку будуть у два-три рази нижчі, ніж у звичайній житловій будівлі. Для зведення житла використовуватимемо лише екологічно чисті, енергозберігаючі матеріали з Канади. Зокрема, камінь, дерево, вапно, цемент, – запевняє технічний директор Микола Борис. – Економію тепла забезпечать вентиляції з теплообмінниками та підвищена тепла ізоляція.

Як переконує головний архітектор проекту Юрій Дячок, котеджне містечко матиме зручне місце розташування – до Центру близько три кілометри. Окрім того, у цій місцевості хороше транспортне сполучення.

– Помешкання нагадуватиме класичну українську хату часів наших дідів і прадідів, – каже пан Дячок. – Житло матиме ганок, коридор, вітальню, кухню, санвузол і дві спальні. Будівництво орієнтоване на мінімальні затрати. Так, дах буде зроблений за спрощеною конструкцією, з мінімально витриманими  відстанями між котеджами, а форма стін – геометрично простою.

Бажаний початковий внесок за житло у  котеджному містечку – 30% від вартості житла.

За домовленістю будфірми з тернополянами, останнім  надаватимуть тимчасові відтермінування. Придбати таке помешкання зможуть усі, хто перший звернеться у “Добробуд”.

Якщо ці помешкання користуватимуться попитом серед тернополян, їх будуть зводити й надалі. А землі під будівництво житла за доступними цінами міська рада виділяє безкоштовно. Вільні території для забудови наразі є у напрямку львівської траси, що поруч з Тернопільським економічним університетом. Однак на це потрібен дозвіл від Міносвіти, як зазначив міський голова Сергій Надал. Окрім того, є ділянки навпроти авторинку, а саме –  86 га землі.

– Для соціального здешевленого житла вже виділені ділянки на вулицях Сахарова і Білогірській. Тепер шукаємо будівельників і людей, які готові вкладати кошти у будівництво, – продовжив пан Надал. – Ми готові надати можливість зводити помешкання за дешевшими цінами будівельним фірмам. До цього часу велися переговори з усіма будівельниками. Утім, наразі є конкретний проект і цінова пропозиція від “Добробуду”, які нас влаштовують.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

Від admin