Середня ціна перебування дитини у шкільному таборі цьогоріч становить 90 грн. на день, а минулого року  було 85 грн. Тобто вартість путівок суттєво не зросла. Однак, якщо взяти до уваги, що термін оздоровлення триває 21 день, то сума набігає немала – 1890 грн. Тоді, як розмір середньомісячної заробітної плати в Тернопільському регіоні складає 1758,10 грн. При цьому деякі оздоровчі заклади були зведені у 70-х роках. Більшість з них потребують капітальних ремонтів, хорошої матеріальної бази. Зрештою, головна проблема дитячих таборів – це старі дерев’яні будівлі, які слід замінити на стаціонарні цегляні приміщення.

Тернополянка Ольга Худа цьогоріч зіткнулася з проблемою відпочинку десятирічної доньки Катрусі на час літніх канікул. Жінка шукає літній табір, з хорошими умовами перебування і належним доглядом.

– Я з чоловіком обоє працюємо. Віддати дитину в село ми не маємо змоги, оскільки у батьків вже не той віків, щоб слідкувати за донечкою. Хотіла би, щоб Катруся провела канікули на чистому повітрі, а не вдома за комп’ютером. Плануємо віддати донечку в літній табір, однак не знаємо, який обрати, – каже жінка.

Отож, дитячі табори на Тернопільщині вже запрацювали. Цьогоріч оздоровча кампанія має охопити 59 тисяч дітей шкільного віку, зокрема влітку – 90% від загальної кількості. Для цього місцева влада планує залучити 12 млн. 70 тис. грн.

– Наразі перший заїзд відбувся у чотирьох оздоровчих закладах. Скажімо, “Лісовий”, що у с. Скоморохи Бучацького району, прийняв близько 150 дітей, “Збруч”, що у смт. Скала-Подільська Борщівського району, – 140 дітей. Також вже діє “Сокіл”, що у с. Чорний ліс Збаразького району і “Промінь”, що у с.Долина Теребовлянського району, – розповідає головний спеціаліст з питань оздоровлення обласного управління у справах сім’ї та молоді Ігор Чорний.

Загалом на Тернопільщині функціонує 12 стаціонарних та заміських оздоровчих закладів і один обласний дитячий санаторій у Заліщиках. Окрім згадуваних чотирьох дитячих таборів, решту запрацюють до 17 червня. Одночасно усі оздоровчі заклади можуть прийняти за зміну 2100 дітей.

–  Відпочинок школярів там триває 14 днів, а оздоровлення – 21 день, – продовжує розмову пан Ігор. – Цього року день перебування в оздоровчому закладі коштує від 78 до 95 грн. Тобто середня ціна становить 90 грн. У порівнянні з минулим роком, вартість одного дня зросла на 5-7 грн.

В оздоровчих закладах передбачено п’ятиразове харчування., воно є найкращим в Україні, а ціна перебування у літніх таборах є найнижчою. За станом харчування, як запевнив Ігор Чорний, постійно стежать обласна санстанція та обласне управління у справах захисту прав споживачів.

– Право на безкоштовне оздоровлення мають діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди і діти з багатодітних і малозабезпечених сімей тощо. Якщо один з батьків працює, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності компенсовує 38 грн. вартості путівки за день, – зауважує пан Ігор.

З 12 оздоровчих закладів лише двоє є комунальною власністю районів, а саме – “Лісова казка” Лановецького району і “Ромашка” Заліщицького району. Водночас державна частка літнього табору “Лісова пісня”, що у Борщеві, становить 43,7 %.

– Якщо меблі ще закуповують кожних два-три роки, то ремонти у приміщеннях роблять здебільшого косметичні. Капітальний ремонт розпочали у “Ромашці” за кошти районного бюджету, який проводитимуть поступово щороку. Найкращим з-поміж оздоровчих закладів – “Лісовий”. Там зроблені капітальні ремонти, у кожному номері, який поміщує четверо осіб, є душ, – зазначає чоловік.

Насьогодні нагальною проблемою є зведення на Тернопільщині стаціонарних цегляних будинків, визнає співрозмовник. Адже чимало оздоровчих закладів – дерев’яні, котрі були збудовані понад 40 років тому.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

 

Від admin