Тернопіль перебуває у центрі насичених подій, приправлених гострим радикалізмом, вважає Роман Заставний. Те, що зараз відбувається у місті, за його словами, можна окреслити словом “пародія”. Натомість для журналістів – це справжнє благо. Мовляв, щотижня вони мають нове “шоу” завдяки діям місцевої влади.

Про політику, перспективи міста, плани на майбутнє і про особисте розповів екс-мер Тернополя, а тепер депутат міської ради Роман Заставний під час прес-конференції 6 червня. Піcля семимісячної перерви пан Заставний зустрівся з місцевими журналістами.

– Коли я був міським головою, то думав, що найважче обіймати саме ту посаду. Однак тоді я розумів, що відбувається в Тернополі, чого не можу сказати зараз. Не можу сказати, що Тернопільщина деградує, але у певному розумінні вона відлякує багатьох людей. Тому важко сьогодні говорити про розвиток туризму чи сприятливий інвестиційний клімат. Люди, які представляють тернопільську громаду, не додають авторитету ані нашому місту, ані області загалом. Тож місто немає власного місця на загальнодержавному рівні, – вважає чиновник.

Кулуарні домовленості тернопільської влади, продовжує пан Заствний, організовуються з дуже великою легкістю. Відтак, вседозволеність породжує безнаказуваність.

–  Люди, які вийшли з однієї системи, яка апріорі не може уособлювати владу, поєдналися і вважають, що можуть царювати. У команді немає тих, хто би міг спрогнозувати, змоделювати ситуацію, яка складається у Тернополі, – каже посадовець. – Погоджуюся з тезами, які деларуються. Скажімо, у житлово-комунальному господартсві необхідно робити певні кроки реформування. Втім, за перших сім місяців нічого не зроблено. Це ж стосується і реформування медичної галузі, що розпочалось ще два роки тому, а також освітньої. Проте зміни повинні відбуватися еволюційним шляхом, а не революційним способом.

Судячи з того, що робиться у світі і в місті, додає Роман Заставний, громаду провокують на конфліктні ситуації. Зокрема, він згадав питання про гірськолижню школу, що розглядатимуть на черговій сесії міської ради, 20 червня.

– На 99% я впевнений, що нічого з цією школою не зроблять. Адже реорганізувати найбільш рейтингову гірськолижню школу в Україні є повним абсурдом. З цим питанням пов’язано скоріше багато землі, на що не звертаємо уваги, – зауважує депутат. –  Окрім того. комунальне майно з гектарами землі під добрим приводом будівництва сміттєпереробного заводу хочуть передати у товариство з обмеженою відповідальністю.  Потім “добрий цар” скаже, що він розібрався з ситуацією.

А дві сесії тому, наголошує пан Заставний, влада роздала 23 гектари землі, а всі переймалися долею на школи №№ 25 і 30. Це було штучно спровоковано. Мовляв, у такий спосіб прводиться непрофесійна гра, яка не принесе успіху.

–  Не будучи у дуже дружніх стосунках з Петром Ландяком, напередодні його відставки, ми спілкувалися з ним у міській раді. Тоді я порадив не складати повноважень депутата, – пригадує екс-мер Тернополя. – Думаю, пан Петро відчув атмосферу всього, що відбувалося, і просто швидше подав заяву на звільнення.

Недовіру діючому міському голові, пан Заставний насамперед висловив за підбір команди, а також – за стратегічну помилку. У своїх невдачах та помилках місцева влада звинувачує попередників. Такі методи, як стверджує він, є непрофесійними і делитантськими.

Роман Заставний заявив, що не відкидає можливості участі у наступних парламентських виборах.

–  Але зараз не слід говорити про це завчасно, бо не знаю на сьогодні, який буде закон: що буде відбуватися найближчого року і які наслідки будуть від цих виборів. Адже це будуть не прості вибори, – зазначив депутат міської ради. – Попередні вибори міського голови співпали з піком підтримки «Свободи». Щоб їх виграти в той час, треба було би стати представником цього політчиного об’єднання, а це суперечило би моєму внутрішньому переконанні. Тому виграти минулорічні вибори – це було би утопією. Адже сісти у депутатський корпус, де домінує одна політична сила з крайнім правим ридакалізмом, і вижити в таких умовах – неможливо.

Стосовно перспектив розвитку Тернополя на найближчі 10-15 років, то вона, як запевняє чиновинк, – дуже обмежена. Мовляв, крайній радикалізм ніколи не буде підтриманий.

–  Для того, щоб формуватви перспективу без грошей це нереально. Радикальні проекти ніколи не  будуть підтримані на загальнодержавному рівні задля їх фінансування з державного бюджету. Зокрема я більшу частину своїх активів у Тернополі продав. Це прагматично, адже вони у ближчі три-чотири роки будуть падати в ціні. Відтак, я став менш вразливим як для місцевої, так і загальнодержавної влади, – каже він. – А Тернопілля у найближчий рік може бути законодавцем моди об’єднання політичних сил для вироблення спільної стратегії. Однак нам треба формувати політичну толерантність, аби не було розбіжностей і Тернопіль показав власну принципову позицію.

Юля Квітка

Тернопільська Липа

Від admin