Електронний вступ до вузів забезпечить студентам можливість зручно та швидко подавати документи. Окрім того, таке нововедення цьогорічної вступної кампанії, яка стартує 1 липня, полегшить роботу приймальним комісіям та дозволить уникнути довгих черг. Так вважає начальник обласного управління освіти та науки Іван Запорожан.

–  Майбутній абітурієнт, сидячи за комп’ютером і не їдучи в інші міста, може одночасно подати документи у п’ять вузів і на три спеціальності в кожному з них, – каже пан Запорожан. – Звичайно, що будуть випадки недовіри системі електронного вступу з боку випускників, відтак документи подаватимуть до вишу особисто. Це їх право. Адже кожного студента не можливо переконати у перевагах цієї процедури. До прикладу, електронна реєстрація ЗНО загалом пройшла успішно, тому гадаю, що й при вступі у вищий навчальний заклад не виникне проблем.

Також уперше учасники тестування, які відвідували курси довузівської підготовки, до рейтингового балу отримають ще 20 додаткових. Це стосується тих, хто має намір подавати документи на інженерно-технічні, природничі та математичні напрямки підготовки.  Натомість переможцям всеукраїнських олімпіад та конкурсу МАН цього року “перекрили” шлях для першочергового вступу до вузу.

Їм нараховуватимуться лише бонусні бали при зарахуванні до вищого навчального закладу. Зокрема, за перше місце вони отримають 50 балів, за друге – 40 і за третє – 30 балів. А от бажаючим навчатися у ПТУ чи в коледжі не потрібно проходити тестування (на базі дев’ятого класу).

– Складатимуть іспити або проходитимуть співбесіду у вищих начальних закладах вступники лише  на творчі і спортивні спеціальності, – пояснює очільник освіти області. – Як і торік, до уваги братиметься і середній бал атестата. Вважаю, така умова при вступі до вузу є справедливою, незважаючи на критику навколо цього питання. Інакше, як на мене, нівелюються навчання учня і праця педагогів у школі. Адже дитині слід бути всебічно обізнаною, а не лише по декількох предметах.

Ті, хто з майбутніх абітурієнтів не з’явиться на тестування з поважних причин, мають право на додаткову сесію. Її будуть проводити з 27 червня до 5 липня.

– Додаткова сесія для учасників ЗНО буде проходити на базі регіонального центру в місті Івано-Франківськ. Здебільшого участь у  додатковому тестуванні беруть двоє-троє людей з того чи іншого предмету, на що невигідно витрачати бюджетні кошти. Держава дає один такий шанс випускникові. У випадку, коли майбутній абітурієнт не скористався цією можливістю, тоді він сам повинен подбати про здобуття освіти, – вважає чиновник.

До слова, нещодавно Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник заявив, що планується закрити 800 вузів, яких в Україні близько 900. Свій намір він пояснює так: для забезпечення вищої освіти достатньо 90 ВНЗ. Однак рішення Дмитра Табачника аж ніяк не зачепить чотирьох місцевих національних університетів, стверджує пан Запорожан.

– Кожен вуз має право на існування. Якщо ж вищий навчальний заклад не має відповідної матеріальної бази і професійного викладацького складу, тоді кому він потрібен? Щодо чотирьох тернопільських національних університетів, то сьогодні вони є цілком самодостатніми, які мають хорошу наукову і практичну бази. Відтак, випускають кваліфікованих спеціалістів. Більше того, півроку тому я особисто зустрічався з Дмитром Табачником і він запевнив, що наші національні університети не закриватимуть.

Юля КВІТКА

Тернопільська Липа

Від admin