Пам’ятну дошку вікрили відомому українському композитору Василю Барвінському біля входу Тернопілсько музичної школи №1, 26 травня. Саме він є засновником цього закладу і основоположником професійної класичної музики у Західній Україні. Та понад усе Барвінський мріяв, щоб діти захоплювались і займались музичним мистецтвом.

–  Сьогодні я безмежно щаслива, що нарешті наш задум втілився. Колектив нашої школи багато років мріяв про увіковічнення пам’ яті славного фундатора Василя Барвінського. Доклався до розвитку професіиної класичної музики по всій Західній Україні. Він дуже переймався духовним і національним піднесенням народу. Відтак, у важкі часи боровся за її поширення на теренах держави, – каже директор музичної школи Надія Семчишин.

У спадок від Василя Барвінського цей заклад отримав цінну бібліотеку, яка є чи не найбільшою в області, де зберігаються старовинні ноти 1930-х років. Аби зробити їхні копії, в Тернопіль приїжджають поціновувачі класичної української музики із-за кордону. Окрім того, закладі зберігають інструментарій, подарований митцем, якому вже понад cотню років. Чимало творів Барвінського були знищені і заборонені. Василь Барвінський говорив про себе: «Я композитор без нот».

Свого часу він очолював Львівський музичний інститут. Завдяки його зусиллям і наполегливості у Західному регіоні відкрили сім філій цього навчального закладу, зокрема і в Тернополі. Тому наша дитяча музична школа протягом десяти років була філією Львівського музичного інституту – до 1939 року.

Відтепер перед входом у музичну школу №1 всіх зустрічатиме задумливий погляд Василя Барвінського. А його твори назавжди заслужено увійшли у доробок культурної спадщини України.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

Від admin