Вже минуло два тиждні з часу подій, які відбулися під час масових заходів 9 травня. Однак перепитії навколо цієї дати у нашій державі, як і в Тернополі зокрема, досі не вщухають. До прикладу, випадок пов’язаний із арештом тернопільського свободівця Віктора Козорога, якого звинувачують у пошкодженні червоного прапора. Проти нього порушили кримінальну справу. Наразі триває слідство, а 21-річного тернополянина відпустили з-під варти під розписку про невиїзд.

Однодумець хлопця, голова фракції ВО «Свобода» в Тернопільській облраді Олег Сиротюк вважає, що Віктор діяв цілком законно. Мовляв, той виконував  рішення міської ради, яке містить норму про заборону використання червоних прапорів та радянської символіки на території Тернополя. Червоні прапори не повинні майоріти над Тернополем і над всією Україною, наголошує пан Сиротюк.

– Якби тернопільська міліція забезпечила  виконання рішення Тернопільської міської ради, що передбачало заборону використання червоних прапорів на території міста, неприємних інцидентів 9 травня не трапилось би, – каже чоловік. – Натомість зранку в цей день у Старому парку правоохоронці охороняли колону людей, які піднімала радянську символіку. Тож складається враження, що міліція перетворюється на приватну охоронну структуру людей, для яких повернення у радянський союз є мрією їхнього життя.

Законопроект, який передбачав підняття червоного прапору на рівні з державним, станом на 9 травня не був підписаний, а тому не був чинним. Відтак, не існувало жодних законних підстав, продовжує депутат, які би передбачали використання радянської символіки під час масових заходів 9 травня.

– Виконання рішення міської ради стосовно заборони використання червоних прапорів сьогодні трактують як хуліганські дії вчиненні з особливою зухвалістю до суспільства, що інкримінують Віктору Козорогу, – підкреслює чоловік. – Складається враження, що ми живемо не в незалежній українській державі, якій цьогоріч виповниться 20 років, а в СРСР 60-70 років минулого століття, коли державним символом був серпасто-молоткастий червоний прапор, а за спроби підняти синьо-жовте знамено чи заговорити про незалежність – людей піддавали репресіям.

Нагадаємо, що 21-річного свободівця відпустили під розписку про невиїзд. Таке рішення виніс Тернопільський міськрайонний суд 17 травня, не вбачивши підстав для його перебування під вартою під час тривання слідства. У суд Віктора Козорога привезли з Підволочиського ізолятора тимчасового тримання. Засідання відбувалося закрито.

–  13 травня за дивних обставин у Тернопільському ізоляторі тимчасового тримання розпочали ремонтні роботи, хоча їх там проводили не так давно. А Підволичиський ізолятор тимчасового тримання виявився найближчим, за словами очільників міліції. Тому Віктора перевели саме туди. Як на мене, то причина проста: аби хлопець був подалі від батьків, побратимів, адвокатів та журналістів. Адже у такому випадку  набагато простіше вести справу і проводити слідчі дії. Гадаю, як тільки активна фаза розслідування цієї справи завершиться, тернопільський ізолятор тимчасового тримання знову відновить свою роботу, – вважає депутат обласної ради.

У міліції Віктор Козорог не заперечив, що дійсно зняв червоний радянський прапор. Втім, побиття представника комуністичної партії він не вчиняв, запевнив співрозмовник.

–   Знаючи Віктора особисто, можу сказати, що він – хороша людина, свідомий українець, який знає за що варто боротися і які інтереси слід відстоювати. Він чинив як справжній патріот, виконуючи рішення місцевої влади, – каже пан Сиротюк.

Як тільки Віктор Козорог вийшов з приміщення міськрайонного суду, разом з батьками поїхав додому. Хлопець і його рідні відмовляються  від коментарів. Батько Віктора лише повідомив телефоном, що хлопцеві потрібен відпочинок і він себе нормально почуває. Скільки триватиме слідство і як будуть розвиватися події надалі у справі Віктора Козорога – невідомо.

Окрім 21-річного свободівця, повістки на допити отримали вже понад 20 представників ВО “Свободи”. Так, депутат міської ради і керівник міської організації «Свобода» Михайло Головко побував двічі у слідчого. Його допити тривали близько 10 годин.

–  Ми не виключаємо, що з нашими однопартійцями, які отримали повістки, може трапитись аналогічна ситуація, що й з Віктором Козорогом – приходиш у відділок міліції як свідок, а звідти вже не виходиш, бо миттєво порушується персональна кримінальна справа…, – зауважує чиновник.

До слова, Віктор Янукович все-таки вирішив долю червоного прапора, підписавши 20 травня Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років” щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги”. Відповідно до закону, зовнішній вигляд копій прапора Перемоги повинен вiдповiдати вигляду штурмового прапора ордена Кутузова другого ступеня 150-ї Iдрицької стрiлецької дивiзiї.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

 

 

Від admin