За титул кращого майстра фотографії «Фотопроекту Фест Фототограф» вели боротьбу 52 автори. Конкурс проходив у фотостудії «Автограф», 19 травня. Трофей у розмірі 1000 доларів дістався фотокореспонденту чортківської районної газети «Голос народу» Оресту Лижечку.

«Фотопроект Фест Фотограф» у Тернополі затіяли п’ятеро місцевих фотомитців – Андрій Шкварко, Леонід Тіт, Михайло Фещур, Олексій Гуштик, Любомир Городенчук. Як кажуть організатори, задля розвитку та популяризації фотомистецтва. Подібний проект провели вперше не лише в Тернополі, але й в Україні вцілому.

Захід розпочався о 18.00 із невеличкого фуршету, де зібралося близько сотні людей. На конкурсі були присутні як учасники, так і їхні колеги, рідні, друзі і просто шанувальники фотографії. Дехто завітав всією сім’єю. Серед конкурсантів виявилось і 8 дівчат.

–  Фотографувати почала нещодавно. Спершу цікавилась “фотошопом”. Батько порадив спробувати розвивати свої здібності у фотосправі і я вирішила пройти навчання у фотостудії «Автограф. Відтак, серйозно захопилася цією справою. На курси ми записались всією сім’єю, які допомогли мені набути навичок фотографування. Раніше я лише знала, де потрібно натиснути кнопку у фотоапараті. Тепер фотографуємо цілою сім’єю як аматори, – каже одна із конкурсанток Оксана Іноземцева.

Після відкриття заходу всі подалися розглядати та оцінювати роботи авторів, які експонували у двох залах фотостудії “Автограф”.

– Я неодноразово брав участь у фотоконкурсах, щоправда більшість з них проводились в Інтернеті. Часто здобував призові місця. Але до такого формату фотофестивалю я долучився вперше. Така подія є чудовою для Тернополя. Представлені роботи свідчать про хороший рівень їхніх авторів, тому важко зробити свій вибір. Як на мене, участь у цьому конкурсі дасть мені можливість порівняти себе з іншими фотографами, відтак визначити свій рівень професійності, – розповідає учасник фотопроекту Микола Груць.

Коли гості насолоджувалися прекрасним, а конкурсанти уважно придивлялись до знимок конкурентів. Хоча щодо останнього можна посперечатись, адже під час дійства між учасниками фото проекту радше панувала дружня атмосфера.

Підбиття результатів конкурсу відбулося через три години. Остаточний вердикт фотографи, які, власне, й були суддями, оголосили близько 21.00.

Найбільше голосів – 13 – отримав фотокореспондент чортківської районної газети «Голос народу» Орест Лижечка. У цій сфері чоловік працює 20 років. А фотографією захопився ще у випускних класах школи.

–  Три чорно-білі світлини, які були представлені на конкурсі, я зробив п’ять років тому примітивними фотоапаратами фірми Olympus, які мали два-три мегапіскелі. Коли фотографую, як правило, я не зважаю на техніку. Зазвичай покладаюся на відчуття та інтуїцію. Найбільше до душі мені припадають натюрморти. Обробляю знимки лише у “фотошопі”, – ділиться власними секретами фотомистецтва Орест Лижечка.

Загалом у творчому доробку чортківського фотокореспондента близько двохсот фотографій. Він брав участь у різноманітних конкурсах, а його роботи були відібрані у 49 країнах світу. Для фотопроекту пан Лижечка відібрав фотографії, які були найкращими за рейтингами попередніх конкурсів. 90% світлин переможець фотопроекту зробив у межах міста Чорткова і рідного району. Мовляв, хороші сюжети завжди можна знайти під ногами.

–  Як на мене, то “Фотопроект Фест Фотограф” – найбільший в Україні, та ще й з таким великим призовим фондом. Приємно, що за короткий проміжок часу змогли організувати конкурс. Пропозиція мені поступила близько місяця назад. Чесно кажучи, спершу я скептично поставився до такого задуму – не вірив, що його проведуть за такий короткий термін, – зізнається чоловік. – Не сподівався, що будуть експоновані такі сильні роботи. Щоправда, на конкурсі помітив наступне: з трьох робіт автора були хороші лише дві. Але тішить, що зібралась чимала кількість учасників. Гадаю, фотопроект матиме продовження.

Орест Лижечка вже й знає, як витратити приз у розмірі 1000 доларів. За ці кошти він планує поїхати разом із сім’єю на море в Україні.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

Від admin