В книгарні «Є» ділились порадами з куліранії  найвідомішої галицької  газдині Дарії Цвек, 13 травня. Також під час заходу презентували одну з останніх її книг – «Малятам та батькам», яка стала дебютною для львівського «Видавництва Старого Лева». На  презентаціїї побувала і головний редактор видавництва Мар’яна Савка.

— Коли ми дізнались про цю книгу і розпочали роботу над нею, зрозуміли, що нікому її не можемо віддати. Книжка є другим перевиданням, яке вийшло у світ минулого тижня. Вперше ми її видали у 2004 році. Все написане в книзі овіяне духом пані Дарці, а на її сторінках можна довідатись про українські традиції та звичаї, – розповідає Мар’яна Стойко.

13 травня тернополянам розповідали про створення цього літературного витвору. Варто зазначити, що після виходу книги у світ, вона  стала переможцем на Форумі видавців у Львові, а згодом отримала почесне звання «Книга року». Видання є не просто збіркою кулінарних рецептів, поділене на кілька розділів, що відповідають назвам найбільших в Україні свято. Воно містить велику кількість корисних порад: підказки щодо створення  святкової атмосфери в домі, поради як навчити дітей хорошим манерам, етикету, мистецтву красиво і правильно декорувати стіл.

“Малятам та батькам” Дарія Цвек написала у віці 93 роки і вклала у неї весь свій багатий життєвий досвід. Аби дітям було захопливо  і цікаво допомагати батькам на кухні, вона вмістить описи різних ігор та розваг , короткі святкові віршики та пісні,  колядки та щедрівки з нотами, народні віншування.

Окрасою книги виступають її  кольорові ілюстрації . Це і графічні малюнки з поясненням приготування страви, і яскраві світлини , на яки зображені готові кулінарні «смаколики».

Усім маленьким відвідувачам перезнтації провели майстер-клас з виготовлення баранців із солоного тіста. Для цього знадобились харчова фольга  і тісто. Масу виготовили з борошна і киселя у пропорції 1:1, ну і звичайно ж, додали велику кількість солі. Діти з великим пожвавленням та інтересом зайнялись цією веселою справою.  Як зазначено у книзі галицької газдині,  коли мама готує на кухні і немає змоги приділити вдосталь уваги своєму малюку, вона може захопити його цією забавою. Відтак, під її наглядом дитина буде  зайнята корисною справою.

Усі книги Дарії Цвек, включно із «Малятам та батькам», призначені для молоді, адже як казала сама авторка : ” …бабці вже давно все знають і вміють, а молодь  – недосвідчена в цій справі. На собі переконалась, бо не мала в кого “.

Ольга Мозгова

Тернопільська липа

Від admin