Троє талановитих тернопільських студентів здобули перемогу у Стипендіальній програмі Фонду Віктора Пінчука «Завтра. UA» 2010-1011. Науковий та творчий потенціал молодих людей отримав гідне визнання на всеукраїнському рівні. Серед них – студент Тернопільського технічного університету Віталій Мочарський та двоє студентів з Тернопільського педагогічного університету – Віталій Федачківський і Марія Юрчак. Тепер у них з’явився шанс реалізувати  власні дослідницько-креативні задуми та активно долучатись до цікавих проектів. Також вони протягом року отримуватимуть стипендію розміром 942 грн. Загалом стипендіатами програми стали 320 українських студентів.

Враженнями від проекту та своїми планами на майбутнє поділилась з “Тернопільською липою” одна із тернопільських стипендіатів – Марія Юрчак. Дівчина навчається на третьому курсі Тернопільського педагогічного університету, на історичному факультеті.

– Хто порадив взяти участь у Стипендіальній програмі «Завтра. UA»? Чи це була твоя особиста ініціатива?

– Я постійно стежу за конкурсами і програмами, в яких могла би себе проявити. А якось в Інтернеті побачила інформацію про проект «Завтра. UA», ознайомилася з умовами і зрозуміла – це мені підходить. Оскільки учасниками програми можуть стати лише старшокурсники, а я навчаюся на третьому курсі історичного факультету, то й вирішила випробувати свої можливості.

– Раніше брала участь у подібних конкурсах?

– Програма Фонду В. Пінчука – це єдина такого виду масштабна загальнонаціональна програма. Не впевнена, чи в Україні проводиться щось подібне. До Стипендіальної програми Фонду Віктора Пінчука «Завтра. UA» 2010-1011 взяла участь вперше. Окрім того, цьогоріч я стала переможцем Всеукраїнського конкурсу творчих робіт «Я пишаюся тим, що я  українець», за що була відзначена у Міністерстві освіти і науки. Також посіла друге місце в області на конкурсі «Новітній інтелект України». Неодноразово успішно представляла рідний Тернопільський національний педагогічний університет на всеукраїнських олімпіадах з української мови, педагогіки.

– Скільки часу готувалася до Стипендіальної програми Завтра. UA?

– Конкурс проходив у три етапи. Оцінювали не лише наукову роботу, а й соціальну громадську активність, лідерські та організаційні якості претендента тощо. З написанням конкурсної роботи та есе я впоралася за місяць, але сказати, що цим обмежилася моя підготовка – не можу. Адже на визрівання хорошої ідеї потрібно чимало часу. Зокрема, левова доля успіху належить вдало підібраній темі дослідження, а написання роботи стає вже технічною складовою.

Чому обрала тему “Образи ворожих сторін у Першій світовій війні на карикатурних картах 1914-1915 рр.”? Як вона народилась?

– Тема моя доволі своєрідна і нестандартна. Обрала її тому, що мені імпонує оригінальність у наукових дослідженнях і я цікавлюся проблемами історії початку ХХ ст.

Карикатурні карти, як на мене, є дуже цікавим історичним джерелом, які раніше не були об’єктом уваги науковців. Вважаю, що вивчення національних стереотипів, якими послуговувалися автори карикатурних карт і, які побутують у сприйнятті інших народів нами, у наш час є актуальним питанням.

– Розкажи, будь ласка, у кількох словах про зміст наукової роботи?

– Сьогодення багате різноманітними формами політичної пропаганди – від преси, радіо, телебачення до Інтернету. На початку Першої світової війни популярність здобула така її специфічна форма, як карикатурна карта. У своїй роботі я вивчала, аналізувала, систематизувала і порівнювала образи нейтральних держав і країн Антанти та Троїстого союзу: чому Сербія зображена бджолою, Росія – ведмедем, Англія – Джоном Буллом, Іспанія – ідальго в червоному плащі, який крізь бінокль пильнує за війною… Символи на карикатурних картах – невипадкові, але для їх «прочитання», розтлумачення необхідне розуміння причин Першої світової війни і принципів тогочасної міжнародної політики.

– Що чекає на переможця проекту?

– Найбільша винагорода, звісно, безліч яскравих вражень і багато нових приємних знайомств. Нагорода – це визнання моїх досягнень. Для переможців конкурсу 21-24 травня у Києві в рамках Форуму стипендіатів відбудеться нагородження. Також у рамках Стипендіальної програми “Завтра. UA” здійснюється підтримка стипендіатів, допомога із працевлаштуванням. Переможці отримують змогу брати участь в інших діючих проектах Фонду Віктора Пінчука.

– Ким бачиш себе після закінчення університету? У майбутньому плануєш пов’язати своє життя з науковою діяльністю?

– Я б дуже хотіла у подальшому займатися науковою, викладацькою діяльністю. На це сьогодні спрямовую свої зусилля.

–  Окрім наукової діяльності, чим ще захоплюєшся?

– Я займаюся образотворчим мистецтвом: беру участь у виставках і пишу портрети на замовлення. Також люблю художню літературу, пробую виразити власні переживання і думки у формі поетичних рядків. Цікавлюся фотографією, роботою з комп’ютерними графічними редакторами. Тому захоплень у мене чимало, але понад усе я люблю спілкування!

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

 

Від admin