На згадку про відомого тележурналіста, талановитого телеведучого, нашого земляка Ігоря Пелиха у Тернополі встановлять дошку-присвяти. Її відкриття відбудеться 8 травня – у другі роковини з часу трагічної загибелі Ігоря Пелиха. Ініціатором такого задуму є його соратник по роботі, однодумець Іван Ясній.Ідею охоче підтримали рідні й решту друзів зі всієї України покійного тележурналіста, за кошти яких встановлять пам’ятну дошку.

Про саме дійство, світлі спогади, які по собі залишив Ігор Пелих, можливість “поспілкуватись” з ним розповів Володимир Стаюра.

У яких стосунках Ви були з Ігорем Пелихом?

– З Ігорем ми знайомі давно, з 80-х років, коли зароджувалися перші громадські організації в нашому місті, зокрема Тернопільське товариство «Вертеп». У нас склалися досить тісні та дружні відносини. Коли Ігор приїжджав у Тернопіль, ми завжди з ним намагалися знайти час для зустрічей, щоправда стосувалися вони передусім якихось справ.

– Яким він залишився у пам’яті свого друга?

– Він був надзвичайно енергійною та ідейною людиною, відкритою та готовою до спілкування. Також у моїй пам’яті Ігор постає як ініціатор цікавих проектів. Завдяки своїм неординарним задумам та полегливістю він зміг здобути значних успіхів у столиці, а це, погодьтеся, нелегко. За що би він не брався, намагався довести справу до кінця. Хоча Ігор жив у Києві, проте душею завжди залишався тернополянином. Сьогодні є чимало відомих людей, які є вихідцями з нашого міста, соромляться визнавати власне походження. Ігор – не з тих. Тернопіль він вважав рідним містом. Як на мене, в нашому місті він провів найактивніший період свого життя, а в Києві – більше присвячував себе роботі. Мені доводиться часто спілкуватись з іноземцями, від котрих неодноразово чув, що Київ створений для праці, а Тернопіль – це місто для відпочинку, де на відміну від мегаполісів, панує спокійний ритм життя, без гаміру та поспіху.

Пам’ятну дошку Ігорю Пелиху встановлять за конкретні його заслуги перед Тернополем?

– Такого завдання ми перед собою не ставили. У Тернополі є багато людей, зокрема старшого покоління, які не знають, хто такий Ігор Пелих, відтак не розуміють і дивуються для чого ми все це робимо. Це буде не просто пам’ятна дошка, а дошка пам’яті тернополянину, котрий власними зусиллями досягнув багато у своєму житті. Сьогодні серед тернополян реалізуватися у шоу-бізнесі змогла невелика кількість.

Телепередачі, які робив Ігор, були нестандартними, але оригінальними. Приміром програма “Галопом по Європах”, “На свою голову”. У нього було надзвичайно багато планів…Тому ми вважаємо, що Ігоря потрібно відзначити.

У цей день, 8 травня, ми не повинні оплакувати смерть Ігоря, гадаю він би сам цього не хотів, так само, як і встановлення стандартних дошок пам’яті, які сьогодні відкривають видатним людям.

Особливість дошки-присвяти Ігорю Пелиху полягає у тому, що вона – стилізована під телевізор із сенсорним монітором. Аби вберегти його від пошкодження, екран матиме коване обрамлення. До слова, така дошка пам’яті в Україні аналогів немає. Я об’їздив майже весь світ і подібних речей не бачив. Думаю, вона зацікавить і туристів.

Її відкриття заплановане о 14.00 у центрі міста – на розі бульв. Т. Шевченка і вул. О. Кульчицької. Інтерактивний монітор подібний до тих, які встановлюють у банкоматах. За допомогою дошки люди матимуть змогу переглянути відеоролики про Ігоря.

Для слід лише натиснути кнопку і дошка пам’яті показуватиме відеоролики з життя Ігоря Пелиха.

На відкриття дошки пам’яті у Тернопіль приїдуть відомі співаки, гурти, артисти. Зокрема, Фагот та Фоззі (ТНМК), Скрябін, гурт “Мотор’ролла”, Сергій Притула.

Зранку о 10.00 у Катедральному соборі служитимуть поминальну панахиду за Ігоря Пелиха. А ввечері в арт-кафе “Коза” відбудеться зустріч друзів Ігоря, під час якої спілкуватимуться та ділитимуться спогадами про нього.

Як дружина покійного телеведучого відреагувала на такий задум?

– Ідею встановлення дошки пам’яті на згадку про Ігоря Пелиха належить Іванові Яснію. Звичайно, її встановлення передусім обговорювали з дружиною Сашею, що вона ухвалила. До речі, на відкриття дошки-присвяти приїде сім’я Ігоря.

Саша та Ігор дійсно любили та доповнювали одне одного. Плодами їхнього кохання є діти. Він був енергійною людиною, тоді як вона – більш стримана. Можливо, саме тому в їхніх відносинах панувала гармонія. Саша не лише займалася вихованням дітей, а й допомагала Ігореві по роботі. Він вважав, що сім’я – це святе, відтак завжди намагався знайти час для дружини та дітей.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

Від admin