За результатами нещодавніх соціологічних досліджень Тернопіль є найбільш читаючим містом в Україні. Тож, аби Тернопіль не втратив цього статусу і ще більше людей полюбили книгу, а читання не втратило своєї популярності, у Тернополі 1-5 червня відбудеться літературний фестиваль для дітей «Дивокрай».

Мета культурного заходу – розтлумачити   молодшому поколінню усі переваги і користь від читання, закликати педагогів та батьків до пробудження інтересу дітей до літератури. Фестиваль в Україні проводять вже другий рік поспіль. Але саме цього року він одночасно проходитиме в  Тернополі,  Львові, Івано-Франківську та Ужгороді.

Основною аудиторією заходу є школярі, їхні батьки та педагоги. Проте відвідати будь-який етап фестивалю має кожен житель міста.

За місяць до відкриття «Дивокраю» учням шкіл пропонують прийняти участь у літературних конкурсах «Моє майбутнє» і «Перші проби пера». Підбивати підсумки будуть уже в рамках книжкового ярмарку, який триватиме протягом п’яти днів літературного фестивалю , на Театральному майдані.

—   Місцеві видавництва та книготоргівельні організації виставлятимуть на ярмарку різноманітну книжкову продукцію для дітей. В рамках заходу  автори проведуть презентацію своїх творів, майстер-класи по виконанню книжкової ілюстрації. Також відзначать переможців літературних конкурсів, – розповідає координатор книжкової ярмарки Світлана Сохацька.

До фестивалю активно долучаться як  місцеві автори, так і письменники з інших міст. Зокрема, спеціальними гостями заходу будуть Кокотюха, Гавруш, Вороніна та інші. Щоденно літератори допомагатимуть в проведенні авторських читань творів, які відбуватимуться в книгарнях «Є», «Ярослав Мудрий», «Богдан». А в парках Топільче та ім.Т.  Шевченка і біля пам’ятника І.Франку влаштують вуличні читання для дітей і підлітків.

Молодіжна комісія УГКЦ 4 і 5 червня організують духовні читання у кожному мікрорайоні Тернополя, на майданчиках поруч храмів.

—   Для дорослих ми влаштуємо читацьку конференцію, яку проведуть представники видавництв міста. Також там будуть зустрічі із місцевими авторами. Отож, всі бажаючі можуть завітати в обласну бібліотеку для молоді – саме там ми збиремось задля обговорення проблеми сучасної літератури, – пояснює директор фестивалю Ірина Мацко.

Цікавинками  фестивалю стануть  «Літературний корабель», тобто мандрівка для дітей і їхніх батьків на теплоході по озеру та «Літературний фаетон»- екскурсія тролейбусом місцями літературного Тернополя. Триватимуть такі «подорожі» 4 і 5 червня.

У ляльковому театрі відвідувачів  потішать вистави аматорських дитячих колективів. Натомість в арт –галереї «Бункермуз»  буде діяти фотовиставка тернопільських і київських фотографів на тему «Дитина читає!» як приклад для маленьких терноплян, що їхні ровесники захоплюються читанням.

Ольга МОЗГОВА

Тернопільська липа

Від admin