Випускний бал відбудеться у Тернополі 28 травня, на міському стадіоні. Добрі традиції випускного вечора в нашому місті подовжуватимуть. Зокрема,  будуть проводити конкурси на найкращі вишивані костюми серед випускників, вчителів, шкіл, родин. Не обійдеться і без грошових винагород, запевнили у міському управлінні освіти і науки, суми яких наразі визначають. А стосовно сюрпризів у програмі випускного вечора, поки що їх тримаютьу секреті, мовляв, аби зберегти інтригу до святкового дійства.

– Цьогоріч кількість випускників у порівнянні з минулим роком скоротилась удвічі. Відтак, тернопільські школи випускатимуть 1006 учнів, тоді як торік – 2000, – каже начальник міського управління освіти і науки Ольга Похиляк. – Головна причина – це передусім зменшення народжуваності у 1994-1995 роках. У чотирьох тернопільських школах взагалі немає цього року випускного класу, зокрема у загальноосвітніх навчальних закладах №№ 3, 4, 12, 24. Тож тернопільські вузи будуть боротися за кожного абітурієнта.

До слова, у попередні два-три роки спостерігалася тенденція, коли дехто із дев’ятикласників, не маючи фінансової змоги оплатити навчання у вузах, вступав на навчання в училища, коледжі, ПТУ. Втім, як буде цього року, продовжує розмову головний освітянин міста, – наразі невідомо.

–       Торік учні дев’ятих класів масово вступали в ліцеї, коледжі, ПТУ. Чому вони так чинили? Не кожен був упевнений, що після закінчення одинадцятого класу зможе вступити на державну форму навчання. Адже не всі мають можливість здобувати фах на платній формі навчання. Також батьки боялися, що зміна влади призведе до зміни у вступній кампанії випускників до вузів, – говорить пані Ольга. – З іншого боку, учні вагалися, що окрім тестів у школі, доведеться складати ще й іспити у вищих навчальних закладах. А іспит конкретного вузу – це свого роду корупція. Натомість тестування у школах – це чудовий шанс для розумного учня незабезпечного батька безкоштовно здобувати вищу освіту.

Завдяки зовнішньому незалежному оцінюванню у школярів з’явився шанс навчатися у вузі на державній формі навчання. Судячи з практики, зауважує жінка, інтерес учнів до навчання, особливо у старших класах, помітно зріс.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

Від admin