Аби привернути увагу тернополян до природи та екологічних негараздів, 25 квітня у нашому місті вперше влаштують День Землі. Захід ініціювали громадська рада при Тернопільській міській раді з питань екології. Традиційно Міжнародний День Землі проводять 22 квітня. Походить він з Америки, де ще в 40 роках XIX століття було вирішено призначити день, присвячений озелененню. Відтоді, День Землі – громадянська ініціатива, що об’єднує найрізноманітніші природоохоронні заходи.

– Оскільки цього року зазначена дата припадає на Страсну п’ятницю, то відзначення її в нашому місті перенесли на 25 квітня – «обливний понеділок». Це вихідний день з нагоди Великодня, тому, сподіваємося, що у людей буде можливість долучитися до цієї акції. Її мета – привернути увагу тернополян до екологічних проблем нашої планети. Адже нині, переймаючись переважно економічними труднощами, люди про екологію забувають, – розповідає керівник громадської ради при Тернопільській міській раді з питань екології, голова ГО «За чисте місто!» Антон Рекуш.

Захід буде проходити орієнтовно о 14 годині на Майдані Волі, біля пам’ятника Данилу Галицькому та на прилеглій до нього проїзній частині, тому автомобільний рух на цих вулицях частково буде перекрито.

– Щодо програми проведення Дня Землі, запрошуємо усіх дати Клятву Землі, щоб шанувати її, дорожити нею, – продовжує пан Антон. – Закликаємо мешканців міста принести із собою грудочки землі з рідних для них місць. А послання-клятву ми помістимо у спеціальну капсулу і закопаємо для нащадків на одній із клумб на Майдані Волі.

Приєднатися до святкування організатори запросили також відомих тернополян, вихідців з нашого краю, місцевих чиновників. Зокрема, 25 квітня у Тернопіль завітає «тернопільський Сірий» – Сергій Притула, колетив гурту “С.К.А.Й.” Аби задіяти присутніх до проведення свята, організатори влаштують інтерактивну виставу, еко-квести, флешмоб, діятиме ярмарок, де тернопільські майстрині продаватимуть свої вироби. А біля Катедрального собору представники Тернопільської обласної організації ВМГ «Молода Просвіта» будуть  виводити гаївки. Опісля, пішим походом всі вирушать до «Козацького острівця», що в гідропарку Топільче, де пізніше відбудеться дискотека.

– Також 25 квітня ми плануємо висаджувати дерева, – каже Антон Рекуш. – Я спеціально консультувався зі священиком стосовно такого наміру. Він сказав, що посадити дерево, навіть у свято, це добра справа! Зголосився приєднатися до нашого Дня Землі і керівник Центру україно-японської культури «Дарума» Микола Більчук. Його клуб ініціював висадження на території Тернопільського педагогічного університету алеї сакур, щоправда остаточна дата наразі невідома. А ми будемо озеленювати пустир, який знаходиться внизу міської гірськолижної траси, що на вулиці Тарнавського.

Юля КВІТКА

Тернопільська Липа

Від admin