ДиректорДержавного архіву Тернопільської області

Оскільки я – Юрій, тому мені приємно, що першим побував у космосі саме мій тезко. Народився я після 1961 року, коли ім’я Юрій було популярним саме завдяки першому космонавту.

Вважаю, що політ Юрія Гагаріна – це велика перемога великої країни, якої вже немає. І відзначення 50-річчя першого польоту людини в космос має здійснюватися на загальнодержавному рівні. Д речі, чимало відомих космонавтів були українського походження, зокрема, -Павло Попович, Георгій Береговий, Леонід Каденюк…  Та й  перша спеціальність автора радянського космічного чуда Сергія Корольова була – вчитель  української мови…

Особисто у мене космос асоціюється з …. дитинством. Як і кожна дитина, я свого  часу,   мріяв стати космонавтом! І якось на Новий рік у школі, – навіть був у костюмі космонавта. Мрія дитинства здійснилася…. Сьогодні діти не мріють про космос,        так як мріяли ми… В радянських школах учні добре знали, хто і коли літав у космос. Це була дуже престижна професія. Щоб стати космонавтом, необхідно гарно вчитися, – наголошували вчителі. Тому для  нас – дітей,  відважні підкорювачі космосу вважалися своєрідним взірцем для наслідування.

Як на мене, такою ж мірою, як перший політ людини в космос, зміг би сколихнути весь світ контакт людства з позаземними цивілізаціями.

Загалом, за 50 років суспільство змінило своє ставлення космосу. Сьогодні космос перетворили на прибутковий бізнес. Ракетно-космічна промисловість приносить чималі прибутки. Втім, участь нашої держави в цьому напрямку зводиться до опосередкованої участі в європейських та російських космічних проектах. До слова, нещодавно Україна зазнала великої втрати через смерть на 74-му році життя видатного ракетного конструктора Станіслава Конюхова.

Юля Квітка

Від admin