Любов до неба льотчику-космонавту Георгію Береговому прищепили ще в юні роки. Після проходження служби в армії він  навчався у Ворошиловоградській школі військових льотчиків. А в 1942 році подався на фронти Великої Вітчизняної війни. За період війни Георгій Береговий зробив 186 бойових польотів. Свого часу працював льотчиком-випробовувачем. Відтак, чоловік побував за штурвалом десятків різних літаків.

Утім цього Береговому було замало. Відтак, він вирішив не лише літати над Землею, а податися дальше – у безмірний простір Космосу. У 1963 році його зарахували до загону радянських космонавтів. Далі льотчик проходить спеціальний курс підготовки.

І вже 26-30 жовтня 1968 року він таки втілив свою мрію в реальність – здійснив політ на космічному кораблі Союз-3. До слова, під час польоту вперше в історії була перша спроба стиковки з безпілотним кораблем в тіні Землі.

А 1 листопада за здійснення польоту Георгія Берегового нагородили другою медаллю «Золота Зірка» Героя Радянського Союзу.

З 1972 року по 1987 роки відомий космонавт пропрацював керівником Центру підготовки космонавтів.

Окрім того, він не залишається осторонь громадського життя. А в 1974-1989 роки – депутат Верховної Ради СРСР.

Цікаво, що Георгій Береговий допомагав реабілітуватися двічі засудженому 20-річному Віктору Януковичу. Більше того, свого часу останній був довіреною особою космонавта.

“Доля звела мене з Георгієм Тимофійовичем Береговим, льотчиком-космонавтом, двічі героєм Радянського Союзу. Він був депутатом Верховної Ради СРСР від міста Єнакієвого, а я – його помічником і довіреною особою. Ця непересічна людина допомогла мені стати таким, який я є”, – сказав В. Янукович.

 

Береговий займався і написанням книг. Зокрема його роботами є  наступні: «Земля — стратосфера — космос», «Космос — землянам», «Три висоти», «Грань мужності», «Небо починається на Землі», «На поклик серця».

30 червня 1995 року видатний льотчик-космонавт пішов із життя.

Нагадаємо, що торік Україна відзначала 90-річчя від дня народження Георгія Берегового.

Тернопільська Липа

Від admin