1 травня розпочнеться акція-марафон «Відпочивай на Тернопіллі» присвячена року Туризму. Основна мета якої – заохотити тернополян та мешканців інших областей мандрувати Тернопільщиною. За задумом організаторів акції, кожен мандрівник повинен придбати туристичну марку, які продають на території архітектурних пам’яток, тим, кому вдасться зібрати найбільше марок отримають грошову винагороду.

– Туристичні марки – це дерев’яні кружальця із зображенням певної туристичної пам’ятки, – пояснює директор комунального підприємства Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний інформаційно-туристичний краєзнавчий центр» Лариса Римар. – Вони утворюють єдину систему й за рахунок цього популярні об’єкти, приміром, Почаївська лавра або Збаразький замок, спонукатимуть мандрівника ознайомитися з маловідомим місцями. Це з одного боку гра колекціонування, а з іншого – великий виховний момент, виховання в людях бажання разом із колекціонуванням туристичних марок виховувати у собі бажання і почуття подорожувати рідними місцями. Турист, що випадково купив марку у Збаразькому замку, і відвідав сайт «Туристичних марок», з подивом відкриє для себе якусь столітню церкву чи костел, яких знаходиться у нашому краї. І згадає, що він неподалік проїжджав і не знав про їх існування. Такі «відкриття» необхідні для цих пам’яток, адже більшість з них знаходиться у плачевному стані.
Ідея створення туристичних марок належить чеським винахідникам. Сьогодні ця система працює в багатьох країнах Європи. На території України ця діяльність почалась зі Львова. Тернополяни вирішили не відставати від сусідів і на сьогоднішній день у нас вже розроблено півсотні маркових одиниць.
– Суть акції полягає у тому, що ми закликаємо, в першу чергу, тернополян подорожувати по місцях (а є близько 50 маркових місць) і збирати ці марки.  Ті, які охоче назбирають найбільшу кількість таких марок, відвідають 50 місць, звичайно це в ідеалі, будуть відзначені, – зауважує Лариса Римар. – Нині ми формуємо призовий фонд, залучаємо спонсорів.
Переможців визначать напередодні Всесвітнього дня туризму ( 27 вересня).

Тетяна КУЗІВ

Від admin