Найстаріша на Тернопільщині церква Пресвятої Трійці в селі Заболотівка Чортківського району може зруйнуватися. Святиня, яка вистояла не одне десятиліття, нині «вростає» у землю. Церква збудована ще у 1587 році (!), за кошти місцевих жителів. Втім, деякі джерела стверджують, що храм дещо «молодший». Зокрема, у Львівському архіві є запис про те, що в 1611 році саме в Заболотівській церкві владики і священики проводили реколекції, а в 1648 році її добудували, про що свідчить надпис на споруді.

Незважаючи на те, у якому році дійсно звели храм, нині основне його врятувати. Адже він унікальний тим, що побудований у стилі козацького бароко, а ще своїми древніми іконостасом, плащаницею, іконами, які потребують вивчення та належного догляду.
– Кілька разів звертався до сільської ради, аби хтось приїхав, вивчив і визначив приблизний вік іконостаса, старої плащаниці, ікон та хреста, — каже отець Ігор-Іван Лесюк, настоятель церкви Пресвятої Трійці. — Однак поки що ніхто не зацікавився — ні митці, ні реставратори.
За словами сільського голови Зоболотівки Михайла Фойдюка, треба підняти і залити фундамент церкви, адже вона стоїть на землі. Знадвору вже видніються тріщини на стінах. Коштів на ремонт святині у сільської ради нема, треба шукати підтримки у держави. А сума чималенька, близько 100 тисяч гривень.

У 1998 році  біля церкви Пресвятої Трійці збудували ще один храм із такою ж назвою, де нині проводять богослужіння.  Святиню козацької доби особливо шанують. Донедавна тут проводилися маївки, а щонеділі під час богослужіння у новій церкві, стару  теж відчиняють. Три роки тому тут охрестився іспанець Гілєрмо Хосе Роблес.
– Хлопець приїхав з Іспанії до Заболотівки в гості, – розповідає отець Ігор-Іван. –  У свої 27 років він був ще не хрещений. Йому так сподобався наша дерев’ яна церква, що він захотів тут охреститися. Разом із своїм українським товаришем він впродовж двох тижнів приходив до мене на катехизм. Спершу я  запропонував йому поїхати в Зарваницю в купіль святої Анни, щоб він там охрестився. На що юнак відповів: «Ні, я зайшов у вашу церкву і відчув таку духовність, що хочу прийняти хрещення саме тут». До цього знаменного дня ми прибрали храм рушниками. Під час хрещення на очах Гілєрмо виступили сльози.
Нині Михайло Фойдюк готує спеціальну програму  в обласну раду , щоб виділили кошти для збереження церкви Пресвятої Трійці. Чоловік каже, що буде прикро і соромно, якщо не вдасться зберегти унікальний храм, якому понад 700 років.

Тетяна Кузів

Від admin