Восьмий обласний конкурс юних піаністів ім. В. Барвінського відбувся у дитячій музичній школі №1, 26 лютого. Кращі з кращих демонстрували свою вправність пальців на фортепіано та любов до музики.

Цьогоріч на мистецький захід завітало 80 талановитих дітей з усієї Тернопільщини. Дітки з далеких районів разом із батьками та своїми музичними педагогами, аби не спізнитись, у Тернопіль прибули ще о 8.00. Вони з нетерпінням та трепетом у серці чекали відкриття конкурсу.

За годину до початку заходу дітки вишикувались у чергу для останньої репетиції. Конкурс розпочався о 10.00 і тримав до 20.00.

–   Я приїхала з Чорткова. Музики навчаюсь в міській музичній школі, з шести років, – з хвилюванням розповідає десятирічна Дарія Кузнєцова. – На обласному конкурсі юних піаністів я вже третє. Сьогодні буду виконувати твір Василя Барвінського «Український танок». Сподіваюся на перемогу. Окрім гри на піаніно, я ще люблю співати. Завжди долучаюсь до різних конкурсів зі співу.

А гри на піаніно Дарію навчає викладач Чортківської музичної школи з 29-річним досвідом Оксана Геравс. Жінка у музиці з восьми років. Нині пані Оксана сама пише музику. Окрім того, вона грає на органі у церкві Непорочного Зачаття.

Дев’ятирічна Аліна Дячина на конкурс приїхала зі Збаража. Свої вміння гри на фортепіано вона демонструвала на обласному конкурсі вперше. Однак, це не єдиний талант дівчинки. Алінка ще полюбляє малювати.

–         До конкурсу я готувалася ще від вересня. Мистецтво гри на музичному інструменті освоюю другий рік у музичній школі, – каже дівчинка. – У майбутньому бачу себе талановитою піаністкою.

На обласний конкурс юних піаністів зі Збаража прибув і восьмирічний Юрко Яриш. Хлопчик навчається в музичній школі не за рішенням батьків, а за власною ініціативою.

–         Я ще й малюю, – скромно зізнається Юрко, одягнений в українську вишиванку.

Нещодавно на конкурсі малюнків «Символи України» він зайняв друге місце, додає його педагог Діана Нікулін.

А в сім’ї Вікторії Командирчик гра на фортепіано є звичною справою. Так, рідна сестра дівчинки теж захоплюється музикою.

– На фортепіано займаюся як в музичній школі, так і вдома під наглядом сестри. Нині на конкурсі я вирішила випробувати свої можливості, – говорить Вікторія. – Окрім музики, відвідую гурток з бісероплетіння. Зокрема плету з бісеру квіти, дерева, а на Пасху – писанки. А моїй улюбленим уроком в школі є математика.

Натомість для Софійки Чекановської обласний конкурс юних піаністів – не перше випробування її таланту. Тому у свої десть років вона вже може похизуватися своїми чималими музичними здобутками. Софійка є лауреатом міжнародного конкурсу музикантів, який проходив в Данії.

– Наша родина дуже полюбляє музику. Тому в нас всі грають на різних музичних інструментах, – каже Софійка. – Так, мама грає на скрипці, тато на гітарі, дядько на тромбоні, бабуся на баяні. Тобто в нас є власний сімейний оркестр. У вихідні ми всі збираємося і кожен грає на своєму інструменті. Цього року знову маю намір поборотися за перемогу в Данії.

 

Юля КВІТКА

Від admin