80 дітей Тернопільщини зголосилися цьогоріч взяти участь в обласному конкурсі юних піаністів ім. В. Барвінського. Свої музичні навики вони демонструватимуть 26 лютого в Тернопільській дитячій музичній школі №1.

Такий мистецький захід там організовують вже восьмий рік поспіль. Тому обласний конкурс юних піаністів став вже доброю традицією в дитячій музичній школі №1. Конкурс започаткували ще в 2004 році.

Цьогоріч змагатимуться маленькі таланти від 7 до 13 років . Учасники будуть розподілені на три групи: молодшу, середню і старшу.

Згідно з програмою конкурсу діти виконуватимуть твори українських авторів, передусім і Василя Барвінського. Адже саме він є фундатором музичної школи. Більше того, українського композитора вважають основоположником професійної класичної музики в Західному регіоні.

–         Український композитор Василь Барвінський є вихідцем з Тернополя. Згодом його родина переїхала в Львів. Під час навчання закордоном в Австрії, батько посприяв його поверненню на батьківщину, – розповідає директор Тернопільської дитячої музичної школи №1 Надія Семчишин. – Свого часу Василь Барвінський очолював Львівський музичний інститут. Для розвитку професійної музичної освіти в Україні, у Західному регіоні відкрив сім філій цього навчального закладу, зокрема і в Тернополі. Тому наша дитяча музична школа протягом десяти років була філією Львівського музичного інституту – до 1939 року.

У спадок від Василя Барвінського музична школа отримала велику бібліотеку, яка є чи не найбільшою в області. Там зберігаються старовинні ноти 1930-х років. Аби зробити їхні копії, в Тернопіль приїжджають поціновувачі класичної української музики із-за кордону. Також для цього закладу він залишив інструментарій, якому вже майже 100 років.

–   Однак найголовніше те, що найкращі учні Барвінського викладали в нашому закладі. Так, першим директором музичної школи призанчили його вихованку Ірину Крих. А інспектором школи був український музикознавець Станіслав Людкевич, – зазначає пані Надія. – Тому ми вже багато років виборюємо звання нашої музичної школи імені Василя Барвінського. А конкурс юних піаністів проводимо щороку серед діток області, аби вони знали і пам’ятали музику великого композитора.

Адже задля розвитку української класичної музики Василь Барвінський багато вистраждав. Близько десяти років він перебував у засланні. Під час ув’язнення чимало творів композитора спалили, що було великою втратою для української культури. Василь Барвінський говорив про себе: «Я композитор без нот».

Проте пам’ять про нього ніколи не згасне. А його музика здобула світове визнання і  вічно звучатиме в наших серцях.

Юля КВІТКА

Від admin