Зустріч з українським письменником Олегом Ущенком відбулася у Тернополі 3 лютого. Журналіст з Івано-Франківська презентував тернополянам свою першу книгу під назвою «Барменцаль».

Розповідав про історію написання свого роману і просто жартував з публікою Олег Ущенко. Мистецький захід пройшов в арт-клубі «Коза».

–         Особливість нашої зустрічі полягатиме в тому, що нині ви будете спілкуватися з найбільш нерозкрученим автором. Хоча у рекламному бізнесі я вже понад два десятки років,  – жартує Олег Ущенко. – У літературу я потрапив «по зальоту». Якось до мене приїхали друзі з телебачення. Згодом ми поїхали в сауну. І я там зламав ногу. Більше двох місяців ходив у гіпсі. Тоді до мене часто навідувались друзі, ми обмінювалися цікавими спогадами. Знайомий запропонував мені написати про це книжку. Так і сталося. А справжньою несподіванкою стало для мене висунення «Барменцалю» на літературну премію імені Івана Франка.

Також автор роману зачитував найбільш цікаві уривки з «Барменцалю», де з гротеском описують життєві події. Гості вечора, затамувавши подих, уважно слухали Олега Ущенка, то раптово вибухали сміхом. Сподобався письменник тернопільській публіці своєрідним галицьким діалектом. Зокрема, під час діалогу з присутніми Олег Ущенко вживав такі слова, як «хлопака», «по барабану», «подурачився». Відповів і на запитання присутніх стосовно незвичної назви його твору.

–         Коли я перебував вдома зі зламаною ногою, слухав пісні одного музичного гурту. Найбільше запам’ятався вигук: « А знаєш, є такий апарат корови доїти як барменцаль!». Зараз якраз у нашій державі відбувається «доїння» суспільства. Тому я запозичив це вигадане слово, – каже письменник.

Галичани, як зазначив він, наразі можуть похвалитися літературою, яку ще називають «нішовою». Тобто її автори мають свою читацьку аудиторію. Однак, як зауважив пан Ущенко, українцям бракує глобальних проектів, які розраховані на широку публіку.

–         Зараз всі скаржаться на глобалізацію, – каже він. – Втім, як на мене, це – не зашморг для нас. Адже, якщо ви маєте знайомих пінгвінів, то за допомогою Інтернету можете довідатися, що робиться в Антарктиді. А те, що ми маємо зараз в державі – самі вині. Нам потрібно займатися чимось справжнім та потрібним, зокрема робити хороше кіно.

Незабаром, як пообіцяв письменник, світ побачить його нову книгу.

Окрім того, Олег Ущенко зізнався, що захоплюється кулінарією. І хоча часто не готує, проте уже назбирав чимало рецептів.

Цього ж дня стартував цикл зустрічей з творчими людьми. Відтепер подібні заходи відбуватимуться у нашому місті щочетверга. Відтак, тернополяни матимуть змогу безпосередньо поспілкуватися з істориками, письменниками, громадськими діячами.

 

Юля КВІТКА

Від admin