Як переконати молодь не їхати з України? Дати їм тут достойне життя. Щоб вони могли працювати, щоб їх поважали. Це найстрашніша проблема наша.

Спочатку незалежності молодь же поїхала і молодь яка: талановита, кваліфікована. Інші ж країни не дурні, вони знають, що треба приймати талановитих людей. Виїжджали цілі курси технарів. (Через що і герой мій програміст.)

Ви самі знаєте, що нам щодня говорять. От увімкніть радіо зранку, коли п’єте каву, ввечері телевізор. Вам скажуть, пенсії те, пенсії се, знову пенсії заплатили. Як на мене, старих людей треба поважати, треба дати їм можливість достойно жити, пенсії їм треба платити. Але думати, насамперед, треба про молодь. Тому, що це майбутнє.

А то бачу, що в цій країні основна проблема це старі люди і як би то стягнутися, щоб їм проплатити пенсії. Це дуже соромно. Пенсії треба платити нормально, тихо, бо ті люди доробилися.

Уже зараз на 9 пенсіонерів 10 працюючих людей. І це без того, щоб влада наша вдумалася, а що ж то вийшло? А вийшло те, що виїхали люди молодого віку, кваліфіковані. Вони працюють за кордоном на інші держави. А ті, що наші працюючі, половина з них вже теж наближається до пенсії. Значить тоді вже буде на 5 працюючих 12 пенсіонерів, потім буде на 5 працюючих 20 пенсіонерів. А молодь? Як її переконувати, щоб вона не їхала? Щоб вона йшла на барикади боротися, чи як?! Ви розумієте, що це страшна проблема! А боротися треба. Треба форми боротьби мати. Але ж у нас вже 20 років виховують молодь, що їй патріотизму не треба, нічого не треба. І цей пофігізм, який розвинувся за ці роки, дає можливість їхати молоді не озираючись. А дехто озирається.

Я вам розкажу про ще одного члена нашої людської опозиції. Приходив до мене додому майстер. Звичайний майстер по дому щось робив. Хлопець молодий, рочків 27-28, синочок у нього і він нікуди не хоче виїжджати. І він раптом сказав, коли мова зайшла на ці теми, і я його питала чи не хоче він поїхати звідси: «Они умертвляют страну!» Оце тим, що молодь виїжджає, а влада таку турботу виявляє тільки до пенсіонерів, а думає не дивлячись в корінь. «Они умертвляют страну!»  Треба її рятувати.

 

Повну версію розшифровки творчого вечора Ліни Костенко читайте тут і  тут.

Від admin