З під криги нашого ставу виловлювали рибу мормишкою.

Відкритий чемпіонат Тернопільської області стартував вчора поблизу пляжу «Циганки». Організатори : магазина “Рибак”, Тернопільська обласна федерація риболовного спорту, за підтримки: Тернопільської рибінспекції.

О 7:00 відбулася реєстрація учасників. Допускались до риболовлі команди та бажаючі всіх вікових категорій. Для участі треба було внести комерційний внесок сумою 50 грн з кожного, команди складалися з 3 чоловік. Коли затвердили склад нашого файного міста і обласних центрів  – було проведено інструктаж та обов’язкове медичне обстеження, адже  дорослі рибалки змагались від 9:00 ранку до 15:00. Також змагались п’ять дитячих команд, їхній час змагань організатори скоротили, по одній годині – два тури, переживали, щоб діти не померзли та о 13:00 відпустили.

Рибаки під час конкурсу були на відстані не менше 5 метрів один від одного, поряд патрулював МНС, що дозволило виходити на лід, товщина якого 10 см.

О 16:00 судді підрахували бали, вишикували учасників та визначили переможців чемпіонату. Спочатку за підрахунками 1-ше місце зайняла команда із м. Чортків, їм вручили грамоти, медалі, головний кубок та кожному по бурові від головного спонсора магазину «Рибак» . Коли нагороджували хлопців, гучних аплодисментів не було, тому що учасники вважали результати несправедливими. Команди звернулись до суддів з проханням перерахувати бали, після другого підрахунку виявилось, судді допустили помилку на 1 бал. Відбулось друге нагородження, тоді риболовам з Чорткова довелось віддати призи команді з Теребовлі, яка виборола перше місце. Тоді оплески були патетичні (сповненні почуттями пристрасного запалу, піднесеності натхнення).

–         Нам вдалося здобути перемогу, але це не дивно, я справжній професіонал, риболовлю з шести років. Ніколи не обминаю схожих конкурсів. Ми щорічно беремо участь, і сьогодні теж показали клас ! – ділиться капітан команди з Теребовлі Ігор Музичка.

Суддя пояснив, що рибалка була неважна, але хто вміє ловити, той показав хороший результат. Рахували здобич в грамах, не клювало чомусь. Помилка була механічна, всі позамерзали, організатори метушились і хотіли, щоб було якнайкраще.

–         Наша команда віртуозів виїхала на такі змагання перший раз, – говорить Ігор Маліцький, капітан команди з Чорткова. – призи мені сподобались, шкода було віддавати їх після перерахунку, але я за справедливість.  Тому признаюсь,  багато з проведення не подобалось, бачив фальсифікації, наглядачі замість того щоб контролювати процес, підкидали рибу. Більше у Тернополі не хочу брати участь, краще десь на інших водоймах.

Всі решта риболови теж отримали грамоти і медалі, та інші цінні призи, наприклад модифіковані трубки для плавання під водою.

Повара на змаганнях не було, готували їжу судді, всіх пригощали першим, другим та чаєм,  дехто навіть «умкав» від задоволення, додому поїхали ситі.

Після нагородження чоловіки зібравшись на обговорення, вирішили, що Тернопільські спортивні рибаки повинні об’єднатись із областями і відстоювати свої права. Громада вважає, що зараз тяжко ловити без перешкод, водойми приватизовані, а влада не підтримує спортивну рибалку, ставиться до нововведень зверхньо. Аматори цього спорту впевнені, коли вони мобілізуються, зроблять все для прогресивного розвитку риболовлі.

На наступний тиждень зимові рибаки планують змагання в Хоросткові, теж запрошуються усі бажаючі, суддя обіцяв, що більше такі ляпсуси не повторяться.

 

Самарський Мар’ян

Від admin