«Вікно життя» – спеціальний пункт, де матері-зозулі можуть анонімно залишити своїх небажаних дітей, запрацювало у Тернополі. Його облаштували тернополяни-благодійники.

«Колиску надії» облаштували у приймальному відділенні пологового будинку другої міської лікарні. Ініціатори сподіваються, що «вікно життя» рятуватиме дитячі життя. Адже краще залишити небажану малечу там, аніж викинути її на смітник. Однак «вікно життя», як наголошують вони, у жодному разі не варто розцінювати як заклик до породіль залишати своїх новонароджених дітей.

–   Два  випадки вбивств матерями своїх новонароджених дітей, які трапилися торік  в Тернополі, примусили замислитись над вирішенням цієї проблеми. Тому ми вирішили такий пункт, – зауважує голова правління обласного благодійного фонду «Вікно життя» Ірина Жигунова. – А третій подібний випадок в Бережанах напередодні відкриття «вікна життя» став тривожним сигналом не лише для Тернополя, але й усієї області.

При цьому, за словами Ірини Жигунової, у всіх цих випадках – матері не відчували особливих фінансових труднощів. Можливо, до такого кроку їх змусили певні життєві обставини. Тому, аби трагічних випадків не траплялося, «вікно життя» може стати для малечі шансом на спасіння.

«Вікно життя» має вигляд металопластикової конструкції, що відчиняється як ззовні, так і зсередини. Її безкоштовно розробив і встановив один із тернопільських підприємців. Всередині конструкції встановили бокс, тобто своєрідну дитячу колиску. При цьому, якщо мати покладе дитя у «вікно», її ніхто не побачить.

–   Також вмонтована і спеціальна система сповіщення. Її встановили на благодійних засадах двоє тернополян. Вона має два датчики – на відкриття і на рух, – пояснює пані Ірина. – Отож, сигналізація сповіщатиме медперсонал лікарні, що немовля залишили у «вікні». Сигналізація спрацює через 500 секунд після відкриття вікна. Відтак, матір-зозуля зможе відійти на безпечну відстань. У той же час я теж отримуватиму від системи сповіщення три дзвінки на свій мобільний.

У приймальні пологового будинку цілодобово чергують медики. Якщо дитина потрапить у «вікно»,  фахівців відразу їй нададуть кваліфіковану допомогу. Окрім того, підкидька у лікарні забезпечать всім необхідним: харчуванням, одягом та підгузниками.

Загалом встановлення «вікна життя» при другій міській лікарні обійшлося у понад сім тисяч гривень.

–   Допомогу ми отримали від благодійників у вигляді грошей, товару та виконання робіт, – каже пані Ірина. – Утім, жоден з них жоден з них не вимагав реклами чи оприлюднення своїх імен  в ЗМІ.

Представники благодійного фонду мають намір облаштувати ще два «вікна життя» в Тернопільській області. Це – при обласному перинатальному центрі «Мати і дитина» та в Чорткові. Але й це ще не все. Так, для тих, хто потрапив у складні життєві ситуації, вони планують відкрити центри допомоги.

Там люди, які зазнали труднощів, зможуть отримати тимчасове житло, юридичну або психологічну допомога.

–    Для реалізації такого проекту знадобиться допомога меценатів, міської влади та підтримка громади. Тому всіх небайдужих прошу телефонувати за номером 097 38 49 602.

 

Юля Квітка

Від admin