Віктор Дрозд – підприємець, голова Організації роботодавців Тернопільської області

2010-тий був важким роком. Але особливим він, на мою думку, стане за те, що, так би мовити, з’явилося світло в кінці тунелю. Та буде це лампочка чи світло дня, побачимо дещо пізніше. Рік минулий став складний для всіх, адже розпочались реформи, а будь-які реформи завжди робляться важко. Однак те, що вони необхідні, у мене особисто сумнівів не викликає. Щоправда, я не завжди погоджуюсь із тим, як саме відбувається цей процес, та він іде, і це найголовніше. Можна, повірте, довго розмірковувати, як було би краще, і при цьому нічого не робити, а можна робити, хай не завжди так, як хотілося б, виправляючи щось «по ходу», але діяти. Отож, якщо говорити загалом про цінність цього року для нашої держави, то він увійде в історію саме за початок реформ, хоча з яким знаком – «плюс» чи «мінус», я поки не знаю.

Світовою сенсацією минулого року, думаю, можна вважати сайт «Вікі Лікс» (WikiLeaks) (як відомо, Інтернет-портал «Вікі Лікс» опублікував тисячі матеріалів переписки представників американських посольств, що базуються в різних країнах світу, з Держдепартаментом США, в яких дипломати не тільки характеризували політичну обстановку, а й досить різко висловлювались стосовно лідерів держав). Також не знаю, зі знаком «плюс» чи «мінус» матиме вплив ця подія. Це такий проект, невідомо ким запущений, на мою думку, і що принесе – невідомо. Але, як людина «аналізуюча», я не вірю, що все так просто й однозначно.

Що дав 2010-тий рік для Тернополя? Звичайно, зміну влади – це завжди знакова позиція. Позитивно те, що влада у місті консолідована. Це завжди добре. Чи вдасться цій владі використати свою консолідацію, ми теж побачимо пізніше, але шанс такий є. І загалом, як буде далі, говорити важко, адже рік тільки розпочався і влада тільки формується.

Щодо мене особисто, то саме минулого року з’явилися нові ідеї у бізнесі, які кардинально відрізняються від усього того, що робилося раніше, і у сферах, від яких раніше я був далеким. А це, зрозуміло, – нові емоції, думки, словом, усе як би починається спочатку. Такі моменти – завжди добре.

Загалом, якщо зобразити фарбами 2010-ий, то, мабуть, треба намалювати світанок, схід сонця… А там подивимося – затягне небо хмарами чи ні!

Чи були якісь особисті враження новизни від побаченого і почутого за минулий рік? Чесно кажучи, мене вже мало чим можна здивувати, хоча так складається, що чим старшим стаю, тим більше відпочиваю, і тим активнішим видам відпочинку надаю перевагу – або гірські лижі, або серфінг, або дайвінг.

Якщо щось планувати стосовно нового, 2011-го, то очевидно, він буде ще важчим. І всі ті зусилля, потуги, затрачені минулоріч, хай би, якщо не в 2012 році, то, принаймні, в 13-му вилились у результат. Але в тому, що нас чекає складний рік, у мене сумнівів немає. Ні ми особисто, тобто, українці, ні суспільство в цілому не подолали кризу, – я маю на увазі не лише економічну, а й ту глобальну кризу, яка спостерігається і в усьому світі, і в нашій державі. Тобто, буде зміна ментальності, «ломка», а будь-яка «ломка» дуже боляче сприймається.

Коли я був років на двадцять молодшим, то завжди будував плани на майбутнє – що буде через 20, 40 років і так далі. А тепер моя порада – жити сьогоднішнім днем, радіти кожному дню, й будь-який день, який прожили, особливо, прожили добре, – це подія, і її потрібно пам’ятати.

Від admin