Ігор Мамус – директор АRT-клубу «Коза»

Яким був для вас 2010 рік – хорошим, поганим, звичайним, пролетів швидко чи було відчуття, що час тягнеться довго тощо?

Рік був хороший. Усі події за рік не стали для мене труднощами. Якщо говорити про бізнес, то нам вдалось провести День Тернопільського замку. Започаткували галерею, де можна скуштувати чай чи каву. В цьому клубі формуються різні формати споживання напоїв, адже це теж мистецтво. Щодо сім’ї, то цього року моя донечка навчилася говорити!

За які моменти 2010 рік запамятався особисто для вас?

Недавно я почув слова від Іванни Нечай, яка родом з Одеси, таке запитання: «Чому таких жінок, як я, в Україні називають «москалихами», а в Росії – «хохлушками». Хто ж ми є насправді?». Це мене «зачепило».

Яка подія, зустріч, книга, фільм тощо стали для вас відкриттям 2010 року?

Продовження фільму «Кроляча нора»: драма з Ніколь Кідман і Аерон Екхарт. Фільм сподобався своєю філософією. Раджу подивитися його усім читачам вашого сайту.

Найбільша удача чи помилка цього року.

Усе життя є суцільним потоком, який має різні відтінки. Можна говорити про удачу, яка здійснилася, а можна – про невдачу. Думаю треба розуміти, що це – дорога, і на неї треба дивитися тверезими очима.

Який найголовніший життєвий досвід вдалося здобути цього року, зробити певні висновки тощо?

Я був на верштатах, саме там отримав відповіді на свої запитання. Мені сподобалися лекції мистецького спрямування. Від лекторів навчився багатьох тонкощів життя, які можна зрозуміти лише на практиці.

Що позитивного треба, на вашу думку, взяти з нового року в старий, а що було б непогано залишити як для вас особисто, так і для держави чи навіть світу?

Це питання не є актуальним. Ми завжди однакові. І все, що буде в майбутньому, втягнеться з попередніх років. Не можна щось брати і лишати, бо це звучить брутально.

Якби можна було сформулювати основний слоган чи гасло року, що минає, яку б фразу, приказку, поетичний рядок тощо ви обрали.

«Пошук себе», – але не в розумінні «мене». Я шукаю істину в соціуму, політиці, бізнесі та Богові.

Що чекаєте від 2011?

Зараз капіталізм і демократія. Нам бракує складової, а саме – європейської культури. Насолода від пізнання культури дає естетичні враження. Сподіваюсь, що естетика мистецтва врівноважить згадані складові.

 

Мар’ян Самарський

Від admin